NANOSOCIETY / NANOSPOLEČENSTVÍ

NANOSOCIETY
This project is a result of my cooperation with science laboratories. It is a electron microscope photography with semi-automatic digital drawing in it, revealing the tendencies and hidden manners of the matter. This creatures are represent fundamental behaviour of the matter, which is than in higher grade appearing in our society. These creatures are a personification of different qualities of both organic and inorganic parts, having in their environment it´s own life. I believe, that there is some pattern found in every part of the matter, which leads the forming of it. I am interested, what is their material and immaterial physical principle. Although in these scales may be both in one. This would be just one step to consider, if the matter itself is not a cogitative entity.

NANOSPOLEČENSTVÍ
Tento projekt je výsledkem spolupráce s vědeckými laboratořemi zabývajícími se měřítky menšími než malými. Zdrojem mé práce jsou fotografie z elektronového mikroskopu od snímku organických po různé krystalové prvky. Ty doplňuji digitální, polo-automacikou kresbou, která v černobílých nanokrajinách zvýrazňuje tvary připomínající různé bytosti. Pro mne jsou to vitality jednotlivých organických i neorganických částí, vedoucí ve svém prostředí specifický život. Jsou nehmotnou částí – duchem těchto měřítek hmoty. Jejich zvláštní chování je výrazem podivnosti jejich prostředí a přesto u nich nacházím principy, které se objevují i v našich měřítkách, pouze s množstvím hmoty nabývají na intenzitě a složitosti. Jsem přesvědčena, že v základních stavebních kamenech hmoty, at již jsou to částice známé nebo ještě neznámé, je uložen vzorec, který řídí vývoj komplikovanějších struktur. Zajímalo by mne, jaký je jejich nejen hmotný, ale i nehmotný fyzikální princip. I když na těchto úrovních velikosti možná obojí splývá v jedno a nelze dělit hmotu od ducha-principu. To by mohlo znamenat, že hmota je ve své podstatě myslící entitou.

Za spolupráci na snímcích pro soubor Mikrospolečenství děkuji Fakultě chemicko – technologické v Pardubicích, zejména Andree Kalendové, PhD.  a Jihočeské universitě v Českých Budějovicích (laboratoři digitálního zobrazování ústavu Akademie věd), zejména panu Doc. RNDr. Františeku Weydovi, CSc

Projekt je presentován digitálními fotografiemi a interaktivní instalací – projekcí obrazu prostředí jedné z nanokrajin, do které divák může vstoupit a sám objevovat skryté podoby hmoty.  Každý „duch“ má svůj krátký zacyklený příběh. Jedná se např. o princip transformace – požírání a vydávání hmoty v jiné formě, princip utlačování – šikany v rámci prosazení se nebo naopak altruismu ve snaze zachránit se. S určitou nadsázkou a zjednodušením se týká některých společenskohistorických dějů.

Kosmické-morče-v-letním-kině.Cosmic-guinny-pig-in-a-summer-cinema

Jantarový-masiv,Amber-block