krajina procesů/landscape of processess

V akvarelových obrazech se projevuje zájem o základní stavební prvky přírody, ekosystém mikrosvětů i konkrétní krajinné motivy. Volně asociující mysl tvoří skvrny, jež jsou doplňovány menšími zásahy. Podvědomá hra na objevování hledá hranici, kde je tvar vnímán jako živý tvor a kde už je pouhou skvrnou. Tato hranice je tenká a navíc se často mění v čase. Co je jeden den neviditelné, může se ukázat jindy.

 

 

 

 

 

”Poklad”
2018, akvarel, akryl a damarkový lak na plátně, 55x55cm
Jádro buňky s kódem, pomocí kterého se staví nové kopie. Bezpečí před volnými radikály hájí jeho osobní strážce.
prodáno

 

”Raketa”
2018, akvarel, akryl a damarkový lak na plátně, 55x55cm

 

”Jádro Krystalu”
2018, akvarel, akryl a damarkový lak na plátně, 55x55cm,
Jádro krystalu, aneb místo, odkud se začíná šířit krystalizace

 

 

 

“Arktidonoš – krystal ledu”, ze skupiny obrazů chemické okénko
2018, akvarel, akryl a damarkový lak na plátně, 60x60cm
prodáno

 

 

“Hypermangan”, ze skupiny obrazů chemické okénko
2018, akvarel, akryl a damarkový lak na plátně, 60x60cm,
Hypermangan neboli Manganistan draselný, KMnO4, známe všichni z dětství jako tu zábavnější část léčby neštovic. Jako vnější antiseptikum se používá díky svým silným oxidačním vlastnostem.

 

“Octan sodný, mazlík do postele”, ze skupiny obrazů chemické okénko
2018, akvarel, akryl a damarkový lak na plátně, 60x60cm
Obraz inspirovaný krystalizací octanu sodného (CH3COONa) neboli solí kyseliny octové, neboli E 262. Používá se v potravinářství jako regulátor kyselosti. Krystalizace kapaliny se spouští dotykem. Při této reakci se uvolňuje teplo, proto se mu také říká „horký led“ a je tedy často používán i v hřejivých sáčcích. Stačí  je v mikrovlnce rozehřát do kapalného stavu, pak zlomit a strčit pod peřinu. Jednoduše mazlík do postele.

 

”Sousední vesnice”
2015-2018, akvarel, akryl a damarkový lak na plátně. 100x75cm

 

 

”Líheň červených krvinek”
2015-2018, akvarel, akryl a damarkový lak na plátně. 95x75cm
prodáno

 

”Na útesu”
2015-2018, akvarel, akryl a damarkový lak na plátně. 100x75cm,
Navazuje na předešlé kolekce krajin, jejichž hlavní kompozice vycházela z fotografií z mikroskopu. Dodělala jsem jej nakonec však jiným způsobem než ostatní a tak se stal ještě s pár dalšími obrazy jakýmsi pojítkem předchozí a současné série obrazů.
Představuje věčný souboj i harmonii mezi souší a oceánem, vymezování vzájemných hranic i to, že se život na obou stranách jeden bez druhého těžko obejdou.
Konkrétně se zde promítla i osobní zkušenost, kdy na mne velmi zapůsobila tenká hranice mezi suchozemskými a mořskými rostlinami na norských plážích. Často jsem si nebyla jistá, zda jsou to trávy už jen sladkomilné, nebo takové, které snesou i zatopení slanou vodou přílivu. Ta hranice je jako v mnoha jiných případech rozostřená.
prodáno

 

”Potravní řetězec”
2015-2018, akvarel, akryl a damarkový lak na plátně. 95x75cm

 

”V šamanově hlavě”
2015-2018, akvarel, akryl a damarkový lak na plátně. 95x75cm

 

“Výtrusnice”
2018, akvarel a akryl na plátně,
Houba, duch žijící na pomezí mezi dimenzí rostlinného a živočišného světa je symbolem transformace hmoty, oslavy recyklace.

 

“Věčně hladový oheň”
2018, akvarel a akryl na plátně,100x100cm

Oheň, síla spoutaná v chemických vazbách, uvolňující se ze svého sevření a využívající své síly k tomu, aby stejným způsobem proměnila i další hmotu ve svém okolí. Život bere, ale i umožńuje budoucímu, aby vzkvétal.

 

 

“Bazilišci”
2018, akvarel a akryl na plátně, 100x100cm

Transformace živé hmoty na Zemi, chemické a fyzikální síly ladící spolu v dokonalé harmonii umožňující život.

Bazilišek, mytický tvor z řecké mytologie, původním významem malý král a vládce hadů je spojován s prostředím pouště, protože jeho dech rozbíjí skály a spaluje trávu a z krajiny vytvoří poušť. Zároveň má moc měnit v kámen živé bytosti. Nemohu si pomoci, aby mi to nepřipomínalo činnost člověka. Roboti a umělá inteligence má ještě daleko k živosti, ale jednou se hranice pomalu bude stírat. Antické prameny uvádí, že bazilišek může být překonán pomocí zrcadla, jelikož jeho pohled je smrtící.Jsme připraveni pohlédnout do očí sobě samým?

 

“Koloběh H2O”
2018, akvarel a akryl na plátně,100x100cm
Můj oblíbenec James Lovelock krásně popisuje, jak jinak je možno se dívat na koloběh vody v přírodě: jako na krev, která obsahuje cenné živiny roznáší je napříč celou planetou, vyživuje její údy a v mezičase se čistí vypařováním. A někde mezi tím koluje také v tělech všech menších organismů žijících na tomto superorganismu.
prodáno

 

“Záliv na Vesterálech”
2018, akvarel a akryl na plátně,100x100cm,100x100cm
Ekosystém u pobřeží Norského ostrova Vesterály inspirovala naše letošní rodinná cesta do Norska. S dvěma dětmi jsme bydleli 5 týdnů ve stanu, převážně u pláží nebo jiných vodních zdrojů. Díky pravidelnému otužování a vůbec převážnému pobytu v exteriéru jsem tak po 3-4 týdnech jsem začala pociťovat nepopsatelně příjemný pocit, kdy člověk začíná splývat místní přírodou.

 

“Potkali se pod ledovcem”
2018, akvarel a akryl na plátně, 120x120cm,
Inspirací k tomuto obrazu byl zvrásněný kámen s pamětí mnoha staletí, který jsem potkala na naší výpravě do jednoho ledovcového údolí v Norsku.

 

“Modrý úplněk”
2018, akvarel a akryl na plátně, 120×120 cm
Obraz začal vznikat 31.1. 2018, když byl měsíc v úplňku, od Země ve vzdálenosti 358 994 km. Na začátku vypadal úplně jinak a prošel mnoha divokými proměnami, dokonce i kompletní sprchou na zahradě. Některé obrazy zrají dlouho a tento je jeden z nich. Každý krok však v obraze zanechá paměť, tak jako životní události v nás. Ať jsou příjemné nebo ne, stanou se součástí naší identity.

 

 

“Tady Máš svačinu”
2018, akvarel a akryl na plátně, 120×120 cm
Obraz je inspirovaný slavnou knihou Tajemný život stromů, kde autor Peter Wohlleben, popisuje propojení buků skrze kořeny a jejich vzájemnou podporu slabších jedinců silnějšími v dobách nedostatku. To, že se svět podzemní během vzniku obrazu transformoval na podvodní se někdy stává. Důležitost altruistického chování jako základního motivu obrazu však zůstala nezměněna.